Årets kommitté 2023

I somras publicerade Svenska institutet för standarder (SIS) en reviderad standard för kartläggning och värdering av biologisk mångfald. Det är något som många miljökonsulter använder när de ska göra naturvärdesinventeringar. 

Inom Svenska institutet för standarder (SIS) finns 300 olika kommittéer som arbetar med standardisering av allt från skruvar till miljö och kvalitet. Kommittén för naturvärdesinventering där Naturcentrum varit drivande, har nu utsetts till årets kommitté. 

–  Utnämningen känns väldigt rolig och hedrande. Det har varit en lång och lärorik process där många aktörer bidragit till resultatet, säger Jonas Stenström, Naturcentrum som varit redaktör för revideringen.

Läs mer om standarden och kommitténs arbete här:

Läs mer om utnämningen här:

Ett av de största hoten mot biologisk mångfald är att artrika, naturliga och äldre kulturskapande ekosystem tas i anspråk eller skadas på olika sätt. Men hur ska man identifiera och värdera natur om enhetliga och allmänt accepterade system saknas? Trafikverket insåg behovet av kvalitetssäkrad information redan 2010 då man tillsammans med några entusiastiska och kunniga konsultbolag startade SIS/TK 555 Naturvärdesinventering. Redan 2014 publicerades första versionen av SS 199000. Det var en världsunik standard och revolutionerande steg togs inom svensk naturvård. Idag används standarden i stort sett av alla som exploaterar natur i Sverige och krävs undantagslöst av myndigheter vid tillståndsprocesser.

SIS/TK 555 har under senaste åren arbetat hårt med en uppdatering och våren 2023 publicerades SS 199000, Naturvärdesinventering (NVI) – Kartläggning och värdering av biologisk mångfald – Krav och vägledning. Vid lanseringswebbinarium 9 maj var intresset stort med över 400 anmälda deltagare, lika stort intresse var det för remisswebbinarium som hölls 1 år tidigare.

Den engagerade kommittén har också utvecklat SIS/TS 199002 Kartläggning och värdering av biologisk mångfald – Dataproduktspecifikation och listor med biotopbeteckningar med publicering under 2023. Samt bidragit till framtagande av SIS-utbildningar i det här ämnet.

SIS/TK 555 har också lagt grundstenen för att utveckla en ISO-standard framöver och är värda att bli Årets kommitté 2023.

Det här inlägget postades i Okategoriserade.

Sök

Huvudkontor

Naturcentrum AB
Västanvindsgatan 8,
444 30 Stenungsund

Telefon: 010-220 12 00
E-post: