Dvärgsnäppa – ny för Sverige

Naturcentrums Jens Morin upptäckte nyligen en fågelart som aldrig tidigare setts i Sverige. Dvärgsnäppan rastade i en våtmark som Jens varit med om att utveckla.

Att hitta en ny fågelart för Sverige är varje skådares våta dröm. Att göra det fredagen den 13:e ger kanske en extra krydda. Den 13 maj 2022 gjorde Jens Morin, boende i Harlösa, ett av sina nästan dagliga besök vid Klingavälsån i Vombsänkan i Skåne – vid en våtmark som han själv varit med om att utveckla i sitt arbete som våtmarksexpert vid Naturcentrum AB. Det spännande väderläget med regn lockade till ett kvällsbesök. Ganska omgående fick Jens ögonen på en liten Calidris-vadare som fick hans puls att öka.

– När jag zoomade in och såg de ljusbruna benen fick jag rejält adrenalinpåslag, säger Jens Morin.

Dvärgsnäppa Calidris minutilla och fisktärna Sterna hirundo vid Klingavälsån, Skåne, maj 2022. Foto: Ronny Malm, www.malmsfoto.se

Tanken gick först mot småsnäppa, men de ljusa benen ledde snart till dvärgsnäppa Calidris minutilla, en liten (13–14,5 cm) nordamerikansk vadare som påträffas mycket sällsynt i västra Europa. En febril aktivitet utbröt för att försöka dokumentera snäppan. Fler skådare anlände under kvällen och under hela lördagen, då den var kvar fram till halv tio på kvällen. Med tanke på artens tyngd (ny för Sverige), och att den inte är alldeles lätt att artbestämma, studerades den in i minsta detalj innan artbestämningen spikades.

Våtmarken där dvärgsnäppan valde att rasta är en magnet för många fåglar. Där häckar bland annat skärfläcka, mindre strandpipare och fisktärna; Jens har också sett rariteter som bronsibis och silkeshäger. Våtmarken, där vattennivån numera kan regleras, anlades redan 2009, och 2018 låg Jens bakom att öar anlades, där fåglar skulle kunna häcka och rasta. Svaret kom omgående då mängder med fåglar lockades dit. Med så många fåglar lockas även predatorer som rävar, kråkor och glador.

– Nyligen såg jag en pilgrimsfalk äta en skärfläcka, säger Jens Morin.

Den aktuella våtmarken har blivit en bra referenspunkt när Jens bedömer effekterna av olika åtgärder för att förbättra våtmarksmiljöer.

Jens Morin har skådat hårt sedan 1986. Med sina 473 kryss på Sverigelistan ligger han på en delad 5:e plats på Club 300:s lista över de som har sett flest fågelarter i landet.

Hur känns det att hitta en ny art för landet, kan man undra?

– Skitkul! Men jag var så jäkla nervös och osäker så länge att jag bara har vaga minnesbilder av hur snäppan såg ut. Inte ens på lördagen kunde jag få ner stressnivån. Men naturligtvis är det en enorm kick för mig och en bekräftelse på att mitt slit i fält och med att skapa nya våtmarker lönar sig, säger Jens Morin.

Denna notis publiceras också i Fauna & flora nr 2/2022 (juni).

Det här inlägget postades i Okategoriserade.

Sök

Huvudkontor

Naturcentrum AB
Västanvindsgatan 8,
444 30 Stenungsund

Telefon: 010-220 12 00
E-post: