Tuff vår för grodorna

Åkergroda. Foto: Claes Andrén

Väntan på att de första grodorna ska börja leka på våren är lika spännande varje år. Inventerarna ligger i startgroparna, och det gäller att passa på när vårvärmen kommer. Redan i mars var de första vanliga grodorna aktiva, och nu har även åkergrodor och paddor börjat leka. Men den kalla våren går på sparlåga och dämpar aktiviteten.

Årets grodsäsong är igång sedan en månad. Nu i början av våren är det vanlig groda, åkergroda och vanlig padda som är aktiva. De första grodorna var på plats redan i mars, men sedan kom kylan och då kom grodleken av sig.

– För den vanliga grodan är säsongen snart över, men flera andra arter börjar leka nu eller senare i vår, säger grodexperten Claes Andrén.

Om man ska inventera grodor är det inte så lätt att veta när man ska ge sig ut. Vanlig groda kan till exempel leka sex veckor senare i norra Sverige jämfört med Sydsverige.

– Det gäller att vara ute ofta om grodleken ska prickas in. Paddorna har lekt ett par veckor nu på västkusten, men på sistone har vädret varit knepigt. Det blir lek men inte i någon större omfattning som under vårar med längre värmeperioder. Jag vet inte om det är något som påverkar grodpopulationerna när våren smyger förbi på det här sättet, säger Claes Andrén.

Även hasselsnokarna är påverkade av det kalla väderläget. Claes Andrén har letat men ännu inte funnit några i år.

Naturcentrum genomför som vanligt flera grodinventeringar i vår. Grodor är känsliga för miljöförändringar och viktiga att ta hänsyn till när mark ska exploateras. Om ett företag får klartecken att bebygga eller exploatera mark kan de ibland genomföra kompensationsåtgärder, till exempel genom att anlägga ett nytt vatten där grodorna kan trivas.

Att stå vid ett grodvatten en ljummen vårkväll är en ljuvlig upplevelse som gör många människor lyckliga. Om det vittnar inte minst alla inlägg i Facebookgruppen Grodkollen. Tänk dig massor med grodhuvuden som ploppar upp och ner under vattenytan och bland dem stora klumpar med rom, och föreställ dig denna scen ackompanjerad av grodornas kväkande kvällskonsert. Då har du den optimala vårkänslan i ett nötskal!

Från fältet rapporterar Naturcentrums inventerare i en intern mejlgrupp.

– Härryda igår. En stackars ensam vanlig groda, noterade Niclas Franc 1 april.

– Månghövdat spel av åkergroda i Balltorp, Mölndal just nu! skrev Johan Svedholm 16 april.

I skrivande stund rapporterar Naturcentrums Erik Börjesson om en tuff natt som grodinventerare, med endast några svaga läten av vanlig groda: ”Nattens amfibieupplevelse var tyvärr istället att se min kära arbetspadda ta en simtur – iPaden gled ur mitt grepp när jag justerade pannlampan och studsade flera meter över klipporna och landade i en djup damm med torvfylld bottenlös botten. Lyckades inte fiska upp den ens med håv”.

För den som vill lära sig mer om Sveriges amfibier rekommenderas läsning av Claes Andréns artikel i Fauna & flora nr 2/2020. Bli prenumerant på Fauna & flora, teckna din prenumeration här.

Det här inlägget postades i Okategoriserade.

Sök

Huvudkontor

Naturcentrum AB
Västanvindsgatan 8,
444 30 Stenungsund

Telefon: 010-220 12 00
E-post: