Thomas Strid ger tips i svampskogen

På hösten ger sig många ut för att söka lyckan i svampskogen. Men det finns mycket att tänka på om man ska hitta de åtråvärda matsvamparna och samtidigt undvika svampar man kan må dåligt av. Naturcentrums Thomas Strid delar med sig av sin kunskap på SVT nyheter (20 september).

Thomas Strid blev först tillfrågad av SVT nyheter om tips på hur man hittar den sällsynta och i matsvampskretsar uppskattade arten goliatmusseron, en stor och köttig svamp med en stark och sötaktig doft. Den är klassad som Sårbar (VU) på rödlistan och är en intressant art inom naturvården. Goliatmusseronen är tämligen allmän längre norrut, medan den är sällsynt i Svealand. Så sällsynt att mykologerna ibland döljer sina lokaler i Artportalen. Med tanke på att svampen är rödlistad bör den plockas med eftertanke, åtminstone i Svealand.

– Vi hittade ingen goliatmusseron, men istället delade jag med mig av en del bra saker man bör tänka på i svampskogen, säger Thomas Strid, ekolog och artexpert vid Naturcentrum.

Inslaget på SVT nyheter kan ses på https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-blir-du-en-mastare-i-svampskogen

– Generellt är det ett dåligt svampår, men lokalt kan det vara gott om svamp, och det kan löna sig att leta i fuktiga sänkor i skogen, säger Thomas Strid.

Thomas berättar att han och hustrun Tiina nyligen hittade gott om svamp i närheten av deras hem i Uringe, Botkyrka kommun; de fann bland annat smörsoppar, stensopp (karljohanssvamp) och citrongul slemskivling.

Att det än så länge på många håll är dåligt med många svamparter tror Thomas har att göra med ojämna nederbördsmängder. I inslaget i SVT nyheter säger Thomas att det kan löna sig att ge sig ut i svampskogen några dagar efter regn. Han tipsar också bland annat om att karljohanssvampen åldras väldigt snabbt och bör plockas så snart den kommit upp.

Det här inlägget postades i Okategoriserade.

Sök

Huvudkontor

Naturcentrum AB
Västanvindsgatan 8,
444 30 Stenungsund

Telefon: 010-220 12 00
E-post: