Stort intresse för orkidéer

I den nya boken Nordens orkidéer (med undertiteln Nordic Orchids) beskrivs, på svenska och engelska, ett åttiotal arter, underarter och varieteter av orkidéer som förekommer i Norden. Boken, som ges ut av Naturcentrums förlag, är rikligt illustrerad med fotografier och grafiska bilder över utbredningar och blomningstider.

Boken finns att köpa hos välsorterade bokhandlare, eller i webshopen på vår hemsida: https://butik.naturcentrum.se/

Orkidéerna och människan

Intresset för orkidéer är djupt rotat hos det svenska folket – såväl intresset att ha odlade varianter i hemmet som att njuta av blomsterprakten på en orkidéäng. På samma sätt som långhorningarna lite skämtsamt kallas för aristokraterna bland skalbaggar kan nog orkidéerna anses inta en särställning bland kärlväxterna. Begäret efter orkidéer kan ibland bli oemotståndligt. Jag minns en historia från Borneo för många år sedan. Min grupp av resenärer befann sig i ett veritabelt orkidémecka på det över 4100 meter höga berget Kinabalu, känt för sin unika rikedom av orkidéer. Vi fick då höra om en turist som smugglat med sig rotknölar av sällsynta orkidéer. Han hann dock inte längre än till bussen, där parkvakter efter visitation av mannens väska förde bort honom mot ett ovisst öde. Straffet för dylika brott är hårt i Malaysia. I Sverige är samtliga orkidéer fridlysta.

Orkidéer kan vara ämnet för utställningar och mässor – det finns omkring 30 000 arter i världen – men också målet för exkursionen med naturintresserade och botanister – orkidéer fascinerar de flesta, på olika sätt!

Nordens orkidéer

Naturcentrums nyligen utgivna bok om Nordens orkidéer riktar sig till alla som är intresserade av orkidéer, men främst till naturintresserade som vill studera dem i fält.

Ett avsnitt beskriver bokens tillkomst, hur den är uppbyggd, terminologi, fotografering med mera. Huvuddelen utgörs av artbeskrivningar och bestämningsnycklar; cirka 800 illustrationer ledsagar läsaren. Boken har ett praktiskt format med hårda pärmar och omfattar 232 sidor. Text och bildmaterial är i huvudsak framtaget av Sven Birkedal, naturälskare och fotograf från Åhus. Svante Hultengren har stått för layout, grafik och bearbetningar. Nedan finns ett blädderbart utdrag ur boken.

Nordens orkidéer är den fjärde i Naturcentrums serie om växter och djur i Sverige. Tidigare har guider till lavar, mossor och dagfjärilar utgivits.

Det här inlägget postades i Okategoriserade.

Sök

Huvudkontor

Naturcentrum AB
Västanvindsgatan 8,
444 30 Stenungsund

Telefon: 010-220 12 00
E-post: