Jens Ratcovich och Måns Offerlind nya medarbetare på Naturcentrum

Med Jens Ratcovich (till vänster) och Måns Offerlind (till höger) stärker Naturcentrum sitt team på vattenvårdssidan. Jag når dem i telefon just när de flyttat in på lokalkontoret i Torna Hällestad i Skåne. De båda nya, unga medarbetarna har det gemensamt att naturintresset utvecklades från ett tidigt intresse för fiske.

Måns Offerlind, 27 år, och Jens Ratcovich, 33 har framtiden för sig. Måns har haft en del uppdrag för Naturcentrum sedan november 2020, men från 1 maj i år är han anställd till 75 %. Jens arbetar full tid sedan 16 augusti i år. De nya medarbetarna kommer att arbeta med våtmarksprojekt, och de är tillsvidare stationerade på Naturcentrums lokalkontor i Torna Hällestad en och en halv mil öster om Lund.

Måns kom in på Naturcentrum genom att ta på sig ett antal små projekt som sedan växt till allt fler och större uppgifter. Han har bland deltagit i fältarbete i Rönne å-projektet. Vattenvården har han lärt sig själv och på Fiskevårdslinjen vid Blekinge folkhögskola. Nu omfattar arbetsuppgifterna allt från biotopvård i rinnande vatten till biotopkartering och GIS-analys. Hjärtat bultar extra hårt för biotopkartering.

– Att storskaligt kunna läsa av ett vattendrag, se hur det påverkats av mänsklig aktivitet och sedan ta fram åtgärdsförslag på återställning och restaurering, det tycker jag är kul, säger han.

Måns kan en hel del om fiske då det är ett intresse som han haft länge. Och så har han börjat skåda fåglar.

Jens Ratcovich är busfärsk på arbetsplatsen när vi talas vid i telefon. Han kommer närmast från arbete på Länsstyrelsen i Skåne, där han arbetade fem år, och innan dess vid Länsstyrelsen i Kalmar.

– Jag kommer från länsstyrelsevärlden, är miljövetare i grunden men med särskilt fokus på akvatisk ekologi, vilket innebär att jag till exempel arbetat med miljöbalken och prövning av vattenverksamhet och strategiska frågor kring stöd för vattenvård. Tillsvidare kommer jag att fokusera mitt arbete på diverse restaureringsprojekt i sötvattensmiljöer, säger Jens.

Jens Ratcovich är uppvuxen i Ronneby i Blekinge, och fiskeintresset tog honom ut på havet där han med stigande frustration såg hur gäddorna blev allt färre och hur havsvikarna successivt växte igen på grund av övergödning.

Möjligheten att få arbeta mer konkret med restaureringsprojekt av bland annat våtmarker sporrade Jens att byta jobb.

– Det är kul och stimulerande att få vara delaktig i projekt som handlar om att restaurera våtmarker. Det är glädjande att se hur många åtgärder snabbt leder till positiva resultat, till exempel att groddjur och fåglar tacksamt lockas till nyrestaurerade våtmarker, som är en bristvara i vårt många gånger utdikade landskap, säger Jens.

Det här inlägget postades i Okategoriserade.

Sök

Huvudkontor

Naturcentrum AB
Västanvindsgatan 8,
444 30 Stenungsund

Telefon: 010-220 12 00
E-post: