Fler hittar till naturen!

Årets rekordstora besökstryck i landets skyddade områden ställer höga krav på naturvägledningen. Naturcentrum har nu slutit ramavtal med Länsstyrelserna i Stockholm och Blekinge för produktion av skyltar i naturreservat – skyltar som fyller flera viktiga funktioner.

Den pågående coronapandemin påverkar oss på många olika sätt, men en mildrande effekt är att allt fler har fått mer tid att söka sig ut i det fria. Naturen är en läkande kraft som kan få oss att må bättre i orostider. Promenadstråk och stigar i natursköna områden och naturreservat har i år fått ta emot rekordmånga flanörer och naturälskare. De stora besöksmängderna ökar behovet av bra information om natur- och kulturvärdena, och inte minst vilka regler som gäller inom de skyddade områdena.

– Det känns bra att vi på Naturcentrum kan bidra till att naturen nyttjas på ett hållbart sätt, och vi hoppas att skyltarna även väcker nyfikenhet och upptäckarglädje, säger Anna Elf, naturvägledare vid Naturcentrum.

Naturcentrum är ledade inom produktion av informationsskyltar till landets naturreservat, och vi har ramavtal med länsstyrelserna i Dalarna, Kalmar och Kronoberg samt några kommuner. I dagarna har avtal skrivits på även för Länsstyrelserna i Blekinge och Stockholm.

– Vi får förnyat förtroende i dessa län där vi producerat skyltar i omgångar ända sedan 2006. Vi vill att de som läser skyltarna ska känna sig välkomna och trygga med att ströva omkring i naturreservaten, och dessutom få kunskap om vilka djur och växter som de kan se, säger Therese Johannesson, naturvägledare vid Naturcentrum.

I höstas frågade Naturvårdsverket länsstyrelser, naturum, friluftslivsorganisationer, turistföretag och ledförvaltare om hur de upplevde sommaren 2020, och en majoritet svarade att de upplevde en stor eller mycket stor ökning av besökare i naturen. Bortsett från alla positiva effekter påtalades också en del negativa, till exempel parkeringsproblem, nedskräpning och trängsel. Lärorika och vägledande skyltar i naturreservaten är därför en viktig pusselbit för ett hållbart nyttjande av Sveriges över 5 000 naturreservat.

Så avsätt några minuter till läsning nästa gång du stöter på en skylt i ett naturreservat, både för din egen skull och naturens.

Det här inlägget postades i Okategoriserade.

Sök

Huvudkontor

Naturcentrum AB
Västanvindsgatan 8,
444 30 Stenungsund

Telefon: 010-220 12 00
E-post: