Naturcentrums medarbetare hittar en för vetenskapen ny knappnålslav!

Under inventeringar av lavar på gamla byggnader påträffades en märklig knappnålslav som senare visade sig vara en för vetenskapen helt ny art. Laven växer ”parasitiskt” på flarnlav Hypocenomyce scalaris och upptäcktes av Tommy Knutsson. Inventeringen gjordes på uppdrag av länsstyrelsen i Västra Götaland, och syftet var att eftersöka sällsynta, vedlevande lavar. Miljön är en gammal timrad byggnad i Dalsland.

Tommy, som 2013 fann laven på en lada vid hembygdsgården vid Gäsebol, tyckte redan i fält att den såg egendomlig ut. Små knappnålsliknande apothecier, liknande de som finns hos svart spiklav Calcium glaucellum, men här satt de på bålen av flarnlav Hypocenomyce scalaris. Laven insamlades och skickades till Leif Tibell vid Uppsala Universitet, världsauktoritet på knappnålslavar. Leif undersökte laven och kom snart fram till att det rörde sig om något han inte sett tidigare och som heller inte verkade ha beskrivits i litteraturen. Det rörde sig alltså om en för vetenskapen helt ny och obeskriven art. Den nya laven etablerar sig på flarnlav som ”Jugendparasit – ungdomsparasit ” varefter den helt tar över och modifierar flarnlavens bål. Laven har fått namnet Calicium episcalaris efter sin ”värd” flarnlav H. Scalaris och ladan i Gäserud är alltså den enda kända förekomsten i hela världen.

Läs mer i bifogad pdf : Tibell

Det här inlägget postades i Okategoriserade.

Sök

Huvudkontor

Naturcentrum AB
Västanvindsgatan 8,
444 30 Stenungsund

Telefon: 010-220 12 00
E-post: